Jeremy Perkins

İnovasyon Müdürü MESLEK mi? POZİSYON mu?

Mujgan
3 min readJul 28, 2021

--

Bundan 5 yıl önce, ülkemizde İnovasyon yönetimi alanında öncü Kamu, Belediye ve Özel kuruluşlar örgütlenmelerine başladılar ve İnovasyon bölümleri kurarak yöneticilerini ve kadrolarını atadılar. Vizyoner liderler geleceği gördüler… Yenilenmeden sürdüremeyeceklerini anladılar. Böylece öncü oldular… Ülkemizin inovasyona dayalı kalkınma modeline örnek oldular ve artık bir ekosistem oluşmaya başladı. Kutluyorum…

İnovasyon yönetimi alanında uluslar arası referans dokümanları hazırlamak için 2015 den itibaren çalışmalarımızdan gördüm ki, dünya da bu açılımı gördü ve harekete geçti. Eş yazarı olduğum dokümanları üretirken birlikte çalıştığım ülkelerden ABD ve İsveç’deki İnovasyon uzmanı arkadaşlarım harekete geçtiler ve sertifikalı İnovasyon profesyoneli yetiştirecek, eğitimler ve sınavları hayata geçirerek ekosistemi büyütmeye ve başladılar. O yıllardan bu yana ülkemin de kendi İnovasyon profesyonelini yetiştirmesi ve meslek olarak tanıması için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile iletişime başladım. Çok sayıda Üniversite’de ‘Yeni Bir Meslek: İnovasyon’ konulu bildiri sundum ve konuşmalar yaptım. Ancak bir tartışmayı da böylece başlamış oldu. Bugün sizlerle bu tartışmayı değerlendirmek istiyorum.

‘İNOVASYON Müdürü olmak, sadece bir pozisyondur.’ diyenlerden misiniz? Geleceğe hazırlık yapmak, verimliliğinizi ve etkinliğinizi arttırarak sürdürülebilir olmak için bir ‘İnovasyon Müdürü’ veya ‘İnovasyon Uzmanı’ veya ‘İnovasyon Direktörü’ arasanız nasıl bir insana ihtiyacınız olur?

· Mühendislik eğitimi mi alması gerekir? Hangi alanda?

· Sosyal bilimler alanında eğitim almış olması yeterli mi?

· İşletme yönetimi tahsili yapmış olması önemli mi?

· Kaç yıl deneyimi olması gerekir? Hangi alanda?

· Hangi alanlarda kendisini yenilemiş ve eğitimler alması lazım?

· Teknolojiyi takip etmesi, teknolojik gelişmelerden haberdar olması gerekir mi?

· İletişimi becerisi ne kadar önemli? Yoksa derin düşüncülere dalarak çözüm üretmesi yeterli mi?

· Empati yeteneği kuvvetli olmalı mı?

· Problem çözmek yerine problemleri görmesini mi arzu edersiniz?

· Zihni fikirler üretmesi, çılgın, uçuk kaçık olması sizin için yeterli mi?

Bu sorulara daha birçok soru ekleyebilirsiniz. Peki istihdam edeceğiniz bu kişiden ne isteyeceksiniz? Ona hangi görevleri vereceksiniz?

· Yeni ürünler-hizmetler üretmesini mi? Yoksa sadece yenilikçi fikirler üretmesi yeterli mi?

· Yenilikçi ürün ve hizmetlerinizin fikri haklarını korumasını mı?

· İşinizi daha iyi nasıl yapacağınıza ilişkin çözümleri hayata geçirmesini mi?

· Büyük emekler, maliyetler ve umutlarla hayata geçirdiğiniz yeniliklerin size ciro, kar ve etkinlik, yayılım, bilinirlik olarak değer katmasını mı?

· Hem kuruluşunuzda bölümler arası etkileşim ve işbirliğini arttırırken hem de paydaşlarınız ile değer katan işbirlikleri kurmasını mı?

· Kuruluşunuz geleceğe yürürken, hangi öncelikli alanlara kaynak ayırması gerektiğini mi?

· Ulusal ve uluslar arası hibelerle, desteklerle yenilikçi projelerinize kaynak yaratmasını mı?

· Karar verdiğiniz mali, insan ve altyapı kaynaklarınızı stratejik hedeflerinize uygun etkin ve verimli bir şekilde yönetmesini mi?

· Yolunuzda ilerler iken; yerel, bölgesel, ulusal ve uluslar arası siyasi, ekonomik, yasal, teknolojik, çevresel gelişmeleri ve performansınızı değerlendirerek doğru yolda ilerleyip ilerlemediğinizi görmesini ve yolunuzu buna göre şekillendirmesini mi?

Bu sorulara da sizler de başka yeni sorular ekleyebilirsiniz? MTC139 Türkiye İnovasyon Yönetimi uzman gönüllü üyelerinden oluşan ayna komite ‘MYK İnovasyon Profesyoneli Projesi’ ekibi, ülkemizde İnovasyon profesyonellerinin tanınırlığı için çalışmalarıyla, işte bütün bu sorularınızı cevaplandırıyor. Siz de YENİ BİR MESLEK: İNOVASYON diyorsanız, değerlendirmeleriniz ve katkılarınız ile doğru yetkinlikte insan kaynağının yetişmesine benim de katkım olsun diyorsanız, iletişime geçin lütfen. Böylece, yeni normalde yeni bir mesleğin oluşmasını sağlayın. Hem bu işi yapanlar hem yapacak olanlar hem de bu kişileri istihdam edecek olanlara değer katın… Ülkemizin ABD ve İSVEÇ den sonra bu alanda yer almasını sağlayın…Gençlerimize yenilikçi bir meslek ile umut olun, değer katın…

Müjgan ÇETİN

Haziran 2021, Kuşadası

Not: SUBCONTR Temmuz 2021 sayısında yayınlanmıştır.

--

--

Mujgan

İnovasyon yönetim danışmanı (ISO-TC/279 Innovation Management Türkiye Delegesi)